Woutertje Pieterse Prijs voor boek 'De jongen die van de wereld hield'

Gepubliceerd op: 8 april 2024 10:15

De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp is de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs van 2024. De jury spreekt zich lovend uit over 'De jongen die van de wereld hield': “Een magisch boek, dat de lezer al bij de eerste zinnen het verhaal intrekt en niet meer loslaat.”

Het boek De jongen die van de wereld hield gaat over Adem. Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is er iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

Jury: 'Zo beeldend!'

De jury is onder de indruk van het boek: ''Zo beeldend, dat elke scène zich als een film voor je ogen afspeelt. Zonder dat er een woord te veel wordt gebruikt, komen de kleurrijke personages en locaties moeiteloos tot leven. Een klassieker in spé, die ongetwijfeld nog veel generaties een onvergetelijke leeservaring zal bezorgen.” De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

Tjibbe Veldkamp schrijft originele en vaak humoristische boeken voor diverse leeftijden. JHij maakte de serie over Agent en Boef voor kleuters en de serie Grapman voor oudere kinderen. In 2011 schreef Tjibbe Veldkamp het kinderboekenweekgeschenk Bert en Bart redden de wereld, over twee jongens die de vernietiging van de wereld door aliens weten te voorkomen. Voor zijn werk ontving Tjibbe Veldkamp diverse prijzen, zoals Zilveren Griffels.

Mark Janssen is de illustrator van De jongen die van de wereld hield en maakt illustraties voor zowel kinder- als prentenboeken. Hij werkte mee aan 500 kinder- en prentenboeken voor Nederlandse, Belgische en Chinese uitgeverijen.

Bekijk het boek